Pulverapparat - Innhold og helse

Brannslukningsapparat med pulver og Co2

Håndslukkere på markedet i dag kan deles inn i 4 hovedtyper: vann-, skum-, CO2- og pulverslukkere. I norske husstander finnes det hovedsaklig pulverapparat. Her omtales brannslukningsapparat med pulver og Co2.

pulverslukker-fare.jpg

Brannslukkingsmidler - Pulverapparat

Innhold

Det finnes to typer pulverapparat. ABC-pulver består av ammoniumfosfat og ammoniumsulfat. BC-pulver inneholder blant annet natrium- og/eller kaliumbikarbonat, kaliumsulfat og kalsium. I tillegg kan begge typer pulverapparat inneholde metallstearater (dvs. sink, aluminium og magnesium), “flytemiddel” (dvs. talkum) og silikoner.

Brannslukningspulver består av mange svært små pulverkorn.

Disse gir en stor overflate som vil binde opp frigjort varme og stanse forbrenningsprosessen.

Symptomer
Pulveret er lite farlig å få i seg, men kan virke lett irriterende og uttørkende på slimhinner i øynene, luftveier og mage-tarmkanalen. Kvalme og brekninger kan komme både ved innånding og svelging av pulver. Innånding av større mengder pulver kan gi pustevansker og risiko for utvikling av lungeødem.

Ved massiv eksponering for pulver kan en få akutt oksygenmangel.

Behandling
Skyll øyer og slimhinner godt. Drikk rikelig med væske. Ved symptom i luftveier bør den eksponerte til lege eller sykehus for vurdering/observasjon.


Brannslukkingsmidler - CO2-apparat

Karbondioksid er en relativt lite giftig gass. I høyere konsentrasjoner vil karbondioksid forårsake kvelning ved at gassen fortrenger oksygen.

Innhold
Ved bruk av CO2-apparat dannes kullsyresnø. Kullsyresnø er svært kald og kan gi frostskader på hud og øyne. CO2 er en fargeløs gass som er tyngre enn luft. Den virker ved å fortrenge oksygenet og kvele brannen. Brannslukningsapparat inneholder 100 % karbondioksid.

Symptomer og risiko

Kullsyresnøen som dannes ved bruk av apparatet har en temperatur på minus 79 grader celsius, og kan gi frostskader på hud og i øyne.

Behandling


Øyne
Kontakt lege/sykehus ved symptomer på frostskade.

Hud
Kontakt lege/sykehus ved frostskade.

Innånding
Frisk luft/hvile. Ved symptomer kontakt sykehus.

  • GOD SERVICE
  • RASK LEVERING
  • HØYKVALITETS PRODUKTER

Sosiale medier

Her finner du våre sider på sosiale medier og epostadresse under. Vi håper du vil "like" oss på facebook for å holde deg oppdatert og motta informasjon og tilbud.

Takk!

Åpningstider er alle hverdager 08.00-16.00
Supporttjenesten er åpen alle hverdager 08.00-12.00 og 13.00-16.00

Alfa Brannvern AS 
Adresse: Strandveien 29 
Postnr/Sted: 3050 Mjøndalen
Tel: 40 48 96 44
Veibeskrivelse: Se kart. Her er også en tjeneste der du kan lage kjørerute, da får du ferdig kart for turen din til oss.

Sidemeny

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×